Dantų spalvos pakitimai, prevencija, priežastys

Dantų spalvos pakitimai, prevencija, priežastysBaltų, sveikų dantų šypsena yra kiekvieno žmogaus tarsi vizitinė kortelė, įsimintina įvaizdžio dalis ir puikios sveikatos atspindys. Tačiau dėl įvairių subjektyvių ir objektyvių priežasčiųper ilgesnį laikąnuolatiniai žmogaus dantys turi polinkį įgauti tamsesnį atspalvį, dažniausiai gelsvą arba gelsvai rusvą.

Apie dantų spalvos pakitimų prevenciją ir priežastis kalbame su Kaunoodontologijos klinikos „Angitia“ burnos higieniste Gabija Babrauskaite. „Dantų spalvos pakitimai būna dviejų rūšių: vidiniai ir išoriniai. Vidinis, kaip sako pats pavadinimas, atsiranda danties viduje irtaip paprastai nepašalinamas. Išorinis dantų spalvos pokytis yra tiesiog nusidažęs danties paviršius arbaapnašos. Išoriniai dantų spalvos pokyčiaipašalinami atliekant burnos higieną arba balinant dantis specialiomis balinimo medžiagomis.Tačiau kartais išorinis spalvos pokytis pamažu tampa vidiniu“, –konstatuoja burnos higienistė.

Balta įvairaus amžiaus pacientų dantų spalva –šiuolaikinių odontologijos technologijų ir patyrusiųjų burnos higienistų kruopštaus darbo rezultatas

Kokios yra išorinės dantų spalvos pokyčio priežastys?

Prasta burnos higiena, susikaupusios apnašos, dantų akmenysyra neabejotinai dažniausia pakitusios dantų spalvos priežastis. Nereguliaraus arba netinkamo dantų beitarpdančių valymo pasekmė–patamsėjusi dantų spalva. Tiksliau –tai tik pasekmių pradžia: nevalomos dantų apnašos sukelia periodontitą, o negydomas periodontitas baigiasi dantų praradimu.

Poburnos higienos procedūros dantys pašviesėja

Todėl svarbu taisyklingai ir kruopščiai valytis dantis ryte ir vakarenors po 3-5minutes, tinkamo kietumo dantų šepetėliu, rekomenduoto burnos higienisto, įvertinusiokonkrečią dantų bei dantenų būklę. Ypač svarbu po kiekvieno valgymo išsiskalauti burną vandeniu, o nakčiai, prieš dantų valymą šepetėliu, rekomenduojama valyti visus tarpdančius specialiu šepetėliu ir gramdyti liežuvį.

Burnos skalavimo skysčiai. Kai kurie skalavimo skysčiai gali pakeisti dantų spalvą, pavyzdžiui, turintys chlorheksidino. Ypačjei naudojami per ilgai.Burnos skalavimo skysčiai yra kasdienio naudojimo ir gydomieji; pastaruosius galima vartoti tik paskyrus burnos higienistui.

Maistas ir gėrimai. Tikėtina, dauguma žmoniųžino, kad dantis nudažyti gali kava, arbata, raudonas vynas, spalvoti maisto produktai, pvz., burokėliai, mėlynių uogos.Kadangi dažantys spalvoti vaisiai ir daržovės yra vitaminų bei mikroelementų šaltinis, jų apribojimas vardan baltų dantų būtų prastas sprendimas. Nevisavertė mityba silpnina viso organizmo, o tuo pačiu –ir dantų sveikatą.

Geriant spalvotus gėrimus per šiaudelį, dažančio pigmento patenka ant dantų mažiau. Laikantis dantų priežiūros rekomendacijų ir burnos higienisto paskirtu dažnumuatliekant profesionaliąburnos higieną,šieir kiti šoriniai dantųspalvos pasikeitimainesunkiai pašalinami.Atlikus burnos higieną, dantys pašviesėja.

Saugus ir efektyvus dantų balinimas lazeriu

Pageidaujantiems dar baltesnės dantų spalvos klinikoje „Angitia“ efektyviai ir saugiai dantys balinami lazeriu beikitais metodais, tarp jų –ir dantų balinimo kapomis namuose, kurį burnos higienistas pritaiko individualiai, todėl procedūrai reikalinga konsultacija.

Saugus ofisinis dantų balinimas

Svarbu nepamiršti, kad tamsi arba labai ryški balta dėmelė dantiespaviršiujenebūtinai yra tik pakitusios spalvos požymis. Tai gali būti ir dantų ėduonis –besiformuojanti ertmė arbakitos priežastys, todėl geriausia pasikonsultuoti su odontologu.Reguliariai atliekant burnos higieną, burnos higienistas pastebi galimus pakitimus ir pacientą nukreipia pas gydytoją odontologą plombavimui. Paviršinio dantų ėduonies ertmėužplombuojama vieno apsilankymo pas odontologą metu, o kaina yra simbolinė, palyginus su danties implantavimu arba sudėtingesniu dantų šaknų kanalų gydymu. Šio gydymo prireikia uždelsus dantų ėduonies ertmės plombavimą.

Kokios yra vidinio dantų spalvos pokyčio priežastys?

Danties trauma yra dažna vidinės dantų spalvos pokyčio priežasčių. Tokiu atveju pasekmėskartais matomostik po metų ar dviejų –tuometdantis pakeičia spalvą, tampa pilkšvas, rusvas, ar net melsvas. Pašalinti šiasdantųspalvas yra sudėtingiau, nei dantų paviršiaus balinimas. Tokiu atveju taikomas vidinis balinimas prodantiesšaknies kanalą. Priklausomai nuo danties būklės,tokį defektuotą dantį galima uždengti laminate.

Žmogaus amžius – dažna, nuo mūsų nepriklausantipriežastis. Senstant dantys dažnai pamažu gelsta. Problema sprendžiama dantų balinimuarba estetiniu plombavimu. Jei dantųspalva yra pakitusi labai stipriai–jųestetika atkuriama sluoksniuoto cirkonio oksido plonytėmis laminatėmis, populiariai dar vadinamomis porceliano laminatėmis.

Per mažai arba net ir per daug fluoro gali lemti dantų spalvos pasikeitimą, ypač jauname amžiuje, kai dantys dar tik formuojasi. Dėl šios priežasties ant dantų gali atsirasti baltos arba rusvos dėmės.Net ir tokiu atveju „Angitia“ klinikoje yra būdų suvienodinti dantų spalvą balinimo ir ICON procedūra.

Įvairūs vaistai. Pavyzdžiui, antibiotiko tetraciklino negalima vartoti vaikams, kol dantys dar formuojasi, nes gali visam gyvenimui juos patamsinti, pakeisti spalvą į pilką.

Kada išorinės dantų spalvos pokytisgali tapti vidiniu pokyčiu?

Tabako rūkymas arbagarinimas. Smulkios mikrodalelės nusėda mažytėse dantų porose. Kol šissveikatai ir dantims žalingas įprotis dar trunka neilgai, pakitusią dantų spalvą galima nuvalyti. Savo sveikatos žalojimo būdui tapus priklausomybe ir tęsiantis ilgesnį laiką, įvairios dervos įsigeria giliai į dantis ir tampa iš esmės vidiniu dantų spalvos pokyčiu.

Rūkalių dantys po burnos higienos greitai vėl patamsėja

Rūkančiųjų pacientų dantų balinimas padeda tik laikinai; jei pacientas rūko ir toliau, jo dantų spalva nuolatos tamsėja, nes tabako gaminiaipadengia dantiespaviršių pigmentu. Todėl sudėtinga kruopščiai išsivalyti dantis, ir ilgainiui pastebini dantų spalvos pokyčiai. Tad rūkantiems pacientams svarbu reguliariai atliktiburnos higieną. Geriausia, žinoma, nerūkyti.

Vitaminų trūkumas arba perteklius, kai kurie vaistai arba maisto papildai taip pat turi įtakos dantų spalvos pakitimams. Pvz., nustatyta, kad dantų spalvą keičia geležies papildai.
Ši priežastis statistiškai nėra dažna, tačiau jei tvirtai žinoma, kad kitų nėra (pacientas nerūko, nebuvo traumų, nevalgė dažančio maisto ir t.t.), bet, pavyzdžiui, neseniai prieš spalvos pakitimą žmogus pradėjo vartoti naujus vitaminus ar maisto papildus –tikėtina, kad juose buvusių vitaminų perteklius ir yra ta priežastis. Dėl jų gali pakisti tik danties paviršiaus spalva, nesunkiai nuvalomaburnos higienosmetu. Tačiau dėl vitaminų organizme disbalanso galipakistiir danties vidaus spalva.

www.angitia.lt
FB angitiaklinika

Kiti panašūs įrašai

. Kiekvienų metų trečiąjį lapkričio ketvirtadienį minima Tarptautinė nerūkymo diena. Jos tikslas –  visiems priminti rūkymo žalą žmogaus organams, įskaitant ir  dantis. Nors rūkymo žala dažniausiai asocijuojasi su plaučių vėžiu, lėtine obstrukcine plaučių liga (LOPL) ir širdies bei kraujagyslių ligomis – pagrindine mirties priežastimi visame pasaulyje ir Lietuvoje – tačiau nuodingų dūmų traukimo į plaučius […]

Lai nešokiruoja skaitytojų šio straipsnio nuotraukos – jos ne iš siaubo filmo. Tai – realybė. Taip „patraukliai“ atrodyti, save žaloti ir savo gyvybę pasmerkti fiziniam, moraliniam bei psichologiniam skausmui pasirenkama laisva valia. Ko trūksta žmogui, kad apsispręstų kvaišalais naikinti savo gyvenimą? Gal informacijos apie kvaišalais naikinamus žmonių gyvenimus ir žmogiškąją išvaizdą, kurios neatsiejama dalis yra […]

Dantų ėduonis yra dažniausia vaikų liga išsivysčiusiose šalyse. Vidutiniškai apie 40 % vaikų dantų ėduonis prasideda dar ikimokykliniame amžiuje. Vaikų dantų ėduonis yra rimta problema, nes dantų ligos yra betarpiškai susijusios su sveikata apskritai: didina cukraligės, širdies ligų ir kt. riziką. Dėl dantų ėduonies dantų skausmą kenčiantiems vaikams natūraliai tenka ir dažniau praleisti pamokas, prastėja […]

Buvę Covid-19 viruso sukeltos pandemijos ribojimai jau nebestabdo lėktuvų skrydžių. Tad sugrįžta buvusi odontologinio turizmo („dental tourism“) tendencija, ir europiečiai vis dažniau atkeliauja į Rytų Europos šalis. Šios šalys – suprantama, ir Lietuva – vis dar atsilieka nuo Vakarų šalių atlyginimų vidurkiu, todėl kai kurių paslaugų kainos, tarp jų – ir odontologijos – yra žemos, […]

Norint palaikyti gerą burnos higieną ir bendrą sveikatą, labai svarbu rasti veiksmingą burnos (dantų) priežiūrą. Svarbu rasti paslaugų teikėją, kuriuo galite pasitikėti ir kuris suteiks jums geriausią įmanomą priežiūrą. Šiame straipsnyje apžvelgsime, kaip rasti veiksmingą burnos priežiūros paslaugų teikėją ir į ką atkreipti dėmesį jį renkantis. Taip pat panagrinėsime kai kurias dažniausiai pasitaikančias burnos priežiūros […]

  Nusprendę įsigyti burnos irigatorių susidursite su nemaža pasiūla, tad teks apsispręsti, koks variantas yra geriausias Jums. . Waterpik – mėgiami pelnytai Waterpik burnos irigatorius drąsiai galite tituluoti vienais iš populiariausių. Nenuostabu, aukšta kokybė, itin paprastas naudojimas ir puikus rezultatas masina juos išbandyti, o išbandžius nebepaleisti. Waterpik irigatoriai labai lengvai pašalina dantų ir dantenų apnašas, […]

  „Visi ant 4“ (All-on-4) yra moderni, originali „Nobel Biocare“ patentuota bedančių žandikaulių dantų implantavimo sistema, sukurta 1998 m. žymaus portugalų odontologo prof. Paulo Malo. „Visi ant 4“ sistema yra plačiau naudojamas abiejų žandikaulių dantų implantavimo metodas, patvirtintas moksliniais klinikiniais tyrimais ir sėkmingai taikomas viso pasaulio pacientams. Kauno odontologijos klinikos „Angitia“ vadovas, implantuojantis odontologas Mindaugas […]

Gydytojams
Pacientams